2016-02-29

Intervju med fansinisterna: Jan Hoff!






När började du rita serier och göra fanzin?

Började rita som mycket liten. Oklart exakt när det började bli just serier. Ritade och berättade långt innan jag kunde läsa och skriva i alla fall. Publicerad blev jag dock först när jag var elva (i en motorcykeltidskrift). Första gången jag var med i ett fanzin var 1983: Fantasi (utgivet av Stefan Nagy). Mitt första egna fanzin gjorde jag 2014: Kroak.delav.b.23 (med Eepej), sen har det rullat på. Både med egna fanzin och medverkan i andras (exempelvis Plutonium Comics). Under våren kommer jag att jobba med två egna fanzin: Smältverket (nytecknad västernserie) och Queena (en gammal fantasyserie från 1984). Därtill kommer jag att medverka i Home Made Comics 16 (utgiven av Ola Forssblad).


Vad är det som du gillar mest med att göra serier och fanzin?

Det bästa med att göra serier är att man blir glad och att själen släpps fri. Det som är bra med fansin är att det inte är någon presationsstress. Man bara gör. Man behöver inte tänka på att behaga någon annan. Man gör det man själv vill!


Vad kommer du att sälja på Malmö Seriefest?

Jag kommer, om allt går vägen, att sälja Kroak. Delav.b.23, Pansarattack 1, Ebola 2, Smältverket och Queena. 




2016-02-27

Intervju med fansinisterna: Dotterbolaget!



När började du rita serier och göra fanzin?
Dotterbolaget bildades 2005 i Malmö och finns nu spritt över hela landet med olika lokalgrupper. Totalt består vi av ca. 200 medlemmar. Dotterbolaget är ett feministiskt kvinno -och transseparatistiskt serieskaparnätverk. Vårt syfte var och fortfarande är att motarbeta de patriarkala strukturer som genomsyrar seriebranschen, samt att stödja kvinnors och transpersoners verksamheter inom densamma.

Vad är det som du gillar mest med att göra serier och fanzin?

Dotterbolaget fungerar både som en social arena och som ett professionellt nätverk där medlemmarna istället för att konkurrera om uppdrag, samarbetar och stöttar varandra. Vi strävar efter att arbeta feministisk och att ha en platt hierarki där alla medlemmar har lika stor bestämmanderätt oavsett om länge en varit medlem eller om en är etablerad eller inte. Att vara en del av ett kollektiv är kul! Vi skapar fanzines, affischer och har kreativa träffar tillsammans och arrangerar bla utställningar, workshops och högläsningar ihop. Alla transpersoner och kvinnor som ritar serier eller vill börja är välkomna att gå med i Dotterbolaget!

Vad kommer du att sälja på Malmö Seriefest?

Vi kommer sälja gemensamma fanzines som vi har gjort tillsammans men även enskilda medlemmars fanzines, böcker, affischer, klistermärken m.m.



2016-02-25

Intervju med fansinisterna: Jon Cowen!



When did you start making fanzines?

I started making my own comic books when I was around 10. My first comic was called 'Battle Karate Karate', it was a bestseller and sold out in seconds… as there was only one copy! I continued on making comic books all the way through high school, and even tried to sell them in the playground at lunch time. I had dreams of making comics for a living. My art teachers were vaguely supportive and even let me use the school’s photocopier. I entered a graphic novel for my final English exam when I was 15 and it helped get me a higher grade.

When I left high school for Art College I found they were not so supportive. They didn’t respect comic books and didn’t want to help me at all. I gave up drawing for a while, maybe till my mid-twenties. I started again after meeting Jim Lee (X-Men, WildCats etc) at Forbidden Planet comic shop in London. It was a signing and he was great, I showed him a comic I was working on (Kid Luck) and he thought it was cool. He even drew his version of my character for me! After that I went back to making comics.

What is your favorite part of making fanzines/self publishing comics?

I have tried writing novels and screen plays, but I think I’m better at writing when it is in a comic book format. I enjoy creating the art, and then trying to work out the story behind the art.

What will you be selling at Malmö Seriefest?

I will be selling issue 1 (and possibly issue 2) of my comic book Vild.
The story: Harry Vild is a retired international assassin working as a private detective. Tricked into meeting up with Maari Matthews, someone from his past he would rather forget, he is dragged into a battle with a high tech cult called Faceless. VILD has been influenced by James Bond, Kill Bill, Raymond Chandler, Ghost in the Shell, and every Marvel and DC comic I've ever read.

I will also be selling Issue 1 of my fantasy/adventure comic Red & Cyan.
The story: Since the dawn of time a tower has stood in the centre of what is now called London. In this tower an angel and demon make a wager. This wager changes everything for a ghost named Alice. The demon, Cyan, asks Alice to be her messenger. Alice agrees on the condition Cyan grants her wish. Alice must discover the secrets behind this message before it is too late. Red & Cyan is based on old fairy tales and my love of Neil Gaiman’s Sandman.
I also have a Red & Cyan artbook I will be selling.


2016-02-23

Intervju med fansinisterna: Anna Olsson!



När började du rita serier och göra fanzin?

Jag gjorde en serieruta när jag var ca 12, den handlade om killar som har tjejkläder. Sen hade jag ett långt uppehåll tills för ett år sen då jag skrev mina första serier, och så gjorde jag ett första fanzine. Men egentligen har jag ju arbetat med text och bild parallellt i några år kanske. 

Vad är det som du gillar mest med att göra serier och fanzin?

Det jag gillar mest med serier är att det är som att göra en film, men snabbare och billigare och därför roligare. När jag ritar brukar jag tänka att jag transkiberar en film. Vissa saker 
går inte att få med i skrift, ansiktsuttryck osv. Det känns som att läsbarheten är blir mer tillgänglig än i en löpande text. Fanzine är jättebra för att det gör det möjligt att publicera något utan att ha kontakt eller vara i beroendeställning till förlag eller tryckeri. Det är också lättare att ha mer direkt kontakt med de som läser fanzinet. Det är fint när det blir som en 
egen bytesvara som en kan byta mot andra fanzine, att det i bästa fall kan få bli oberoende av pengar. 

Vad kommer du att sälja på Malmö Seriefest?

Jag kommer sälja minst två olika zines, kanske tre! Och lite olika posters och kanske sportpåsar med tryck. Sen vore det fett att byta lite saker också. 


2016-02-21

Intervju med fansinisterna: Thomas Fels!


När började du rita serier och göra fanzin?

Mina allra första serie var humorstripen Airsson och tillkom kring 11 års ålder, ca 1978. Jag trodde att den skulle komma med i Svenska Serier. Pappa skrattade i alla fall. Sedan dess har det blivit allt från experimentserier, nonsenshumor, filosofi, superhjältar, skräck och vardagsrealism. Första fanzinet hette Megaton, varpå mängder med olika publikationer följde. Jag var bland annat med och startade Seriechock och sitter numera i redaktionen för Nordens Stjärnors albumutgivning, för vilken jag även tecknar och författar
.
Vad är det som du gillar mest med att göra serier och fanzin?

Jag gillar framför allt att dra in kosing. Har just investerat många dollar i ett enormt infrastrukturprojekt. Nädå, plånboken blöder ju egentligen för detta. Det bästa med att skapa serier är att tanken kan få ganska stor frihet och ögonblicken då man inser att man lyckats berätta något på ett engagerande sätt. Det fina med fanzinutgivningen är friheten att kunna pendla mellan rebell och finrum som man vill, samt gemenskapen med alla andra som håller på. Det finns många att beundra och lära av.


Vad kommer du att sälja på Malmö Seriefest?

Albumet Nordens Stjärnor volym 1. Med mängder med serieskapare som gör roliga, dramatiska och småorginella tolkningar av denna internationella superhjältegrupp på svensk mark.

2016-02-19

Intervju med fansinisterna: Nosebleed studio



Berätta lite om er själva, vem är ni?
Vi är Nosebleed Studio - en mangastudio som har funnits i 10 år nu. Vi har fem medlemmar - Natalia Batista, Catarina Batista, Joakim Waller, Alice Engström och jag som är den nyaste medlemmen - Elise Rosberg. Vi gör serier inspirerade av japanska mangaserier, fast med europeiska historier.

När började ni rita serier och göra fansin?
Vi bildades som grupp för tio år sedan, även om vi alla har ritat redan innan dess. Från början gjorde vi ett antal fansin, men för några år sen gick vi ihop och tryckte faktiska böcker med våra serier, så det är vad vi oftast gör numera. Alla i gruppen har även tidigare gått på Serieskolan, och alla har blivit publicerade i olika sammanhang även utanför gruppen.

Vad är det som ni gillar mest med att göra serier och fansin?
Vad vi gillar med att göra serier är att skapa historier som ingen annan kan berätta. Vi har våra individuella stilar och storys som vi tycker passar bäst att uttrycka genom mangastilen, och vi hoppas att de som läser våra serier ser vår ambition. Fansin är en viktig del av de flesta serieskapares liv - det är oftast där allting börjar - och vi hoppas att vår egen erfarenhet med både att skapa fansin, serier och böcker i över tio år kan inspirerade andra unga mangatecknare i Europa att skapa mer mangainspirerade historier.

Vad kommer ni sälja på Malmö Seriefest?
På Malmö Seriefest kommer vi framför allt att sälja våran antologi "Nosebleed Studio's Stora mangasamling", som är en samlingsbok av de tidigare tre böcker som vi har släppt. Totalt innehåller den nu 12 berättelser på 450 sidor med alla olika sorters berättelser - både action, romantik, drama, skräck samt mycket mer! Vi kommer även att sälja lite av våra äldre fansin, några av medlemmarnas egna bilder och böcker samt diverse merchandise.

2016-02-17

Stadsbiblioteket gästas av Sara Granér under Malmö Seriefest!




Sara Granér är en av  Sveriges främsta satirseriekreatörer som medverkat i publikationer som Aftonbladet, ETC, Ordfront, Galago och Dagens Nyheter. Hennes tidigare utgivna böcker är bl.a. Det är bara lite AIDS (2008), All I want for christmas is planekonomi (2012) och Jag vill inte dö, jag vill bara inte leverera (2015).
Hon har mottagit ett flertal priser så som Expressens satirpris Ankan 2016.

Som en del av Malmö Seriefest kommer Sara berätta om sina serier och sin serieprocess lördag 2:a april kl.13.00-14.00 i Slottet på Malmö stadsbibliotek!

Vill du läsa mer om Sara och hennes serier? Kolla in de här länkarna!

2016-02-15

Intervju med fansinisterna: Ola Forssblad (Home made comics)!

När började du rita serier och göra fanzin?
– 1990 gav jag ut första numret av Home Made Comics. Jag startade fanzinet för att min serie Godisgänget refuserades av den då nyligen omstartade tidningen Svenska Serier. Det dröjde ett tag innan jag gjorde färdigt tidningen, jag väntade på andra upplagan av Ingemar Bengtssons Svenskt seriefanzineindex. Titeln Home Made Comics var ju så genial att det redan borde finnas en tidning med det namnet…

Vad är det som du gillar mest med att göra serier och fanzin?
– Att man har total kontroll över hela produktionskedjan. Från en antecknad idé till färdig liten tidning. Och att man har en bra anledning att hålla kontakten med gamla vänner, och få nya. Många av mina bästa vänner har jag träffat via mitt serieintresse.

Vad kommer du att sälja på Malmö Seriefest?
– Om allt går som det ska släpper jag ett dunderfett nummer 16 av Home Made Comics lagom till Malmö Seriefest. Jag kommer också att ha med mig de senaste numren: #14 från 2013, #15 som kom förra året och kanske ett par vintagefanzin från 1990-talet. Jag tar med mig lite småprylar som knappar, vykort, klistermärken och pocketupplagan av Ebola också.