Nosebleed Studio är Sveriges främsta
mangatecknarkollektiv. De trycker årligen egna
böcker med svensk manga. Catarina Batista svarar på lite frågor.
Berätta lite om er. Vilka är ni?
Nosebleed Studio är Sveriges främsta mangatecknarstudio med fyra medlemmar: Catarina Batista, Joakim Waller, Alice Engström och Natalia Batista. Boende i olika delar av vårat avlånga land så tecknar våra medlemmar sina serier och sen samlar vi dessa i gemensamma antologier som vi publicerar en gång om året i studions namn. Utöver Nosebleed Studio så har var och en av oss även egna karriärer och projekt.
Se gärna mer på vår hemsida: http://nosebleed-studio.com/
Vad gör ni för serier och hur började det?
Vi är alla inspirerade av manga, den japanska seriekonsten, men har utvecklat våra egna personliga stilar och berättarsätt utifrån denna inspirationskällan. Idén till att gå ihop som ett seriekollektiv och skapa Nosebleed Studio föddes på Serietecknarskolan i Malmö för snart 10 år sedan.
Berätta om de fansin och saker ni kommer sälja på Malmö Seriefest?
Vi har allt möjligt på vårt bord, både fansin, småprylar och pins, men mest stolta är vi ändå över våra böcker.
"Nosebleeds Stora Mangasamling" är vår senaste titel som är ett totalt måste för ett svenskt manga-fan. Detta är en samling av våra serier (från tidigare böcker + nytt material), allt översatt till svenska och tryckt i den lyxigaste boken i stan!
Vi har även vår medlem Natalia Batistas privata projekt "Sword Princess Amaltea" som handlar om en fantasyvärld där prinsessorna räddar prinsarna och som vänder könsnormerna uppochner.
Vilka tips skulle du vilja ge till andra som vill börja teckna serier och göra fansin?
Spara eposen till senare, börja smått. Börja med att skapa korta serier på runt 15-40 sidor som är avslutade små berättelser. Det är viktigt att inte skapa långa epos när man precis börjat skapa historier, då det är viktigt att få en känsla av avslut och fullbordan för att orka sig på nästa projekt. Det är så otroligt härligt att se en slutgiltig produkt som man slitigt hårt med i månader att rita! Samt att det är en bra utmaning att sammanfatta en intressant historia på så få sidor.
Dela upp ditt arbete i "steg" för att göra arbetsprocessen lättare, ju mer utförligt du gör varje steg - desto lättare blir då nästa steg. T.ex:
Steg 1 - Skriv en kort synopsis av berättelsen från början till slut.
Steg 2 - Skriv ett ingående manus med exakta dialoger, miljöbeskrivningar och händelseförlopp utifrån din synopsis.
Steg 3 - Dela upp ditt manus i serierutor d.v.s. visualisera hur många pratbubblor/händelseförlopp/bakgrunder som får plats i varje serieruta och markera dessa i ditt manus.
Steg 4 - Ca 5-8 serierutor är lagom för en normal seriesida. Räkna i ditt manus och se till att mängden serierutor på din seriesida funkar bra som händelseförlopp för denna sidan eller om det är bättre att flytta över vissa serierutor på nästa sida.
Steg 5 - Rita tumnaglar (d.v.s. små skisser) för dina seriesidor. Kolla i dina favoritartisters seriealbum som inspiration. Hur många serierutor har de på sina seriesidor? Hur layoutar de sina serierutor?
Steg 6 - Skissa dina seriesidor i den korrekta storleken och tuscha dem. Skanna in de färdiga sidorna till datorn och bearbeta dem digitalt samt tryck dem i fansin.
Steg 7 - Åk på mässor och event och sälj, sälj, sälj! Ingen får glädje av en serie som bara ligger hemma i byrålådan. Man kan även publicera sina serier på nätet.
Läs mer om Nosebleed Studio och de andra fansinförsäljarna under fliken ovan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.