2015-03-17

Intervju med fansinisterna: Ritualen

Ritualen är ett serieskaparkollektiv startat av avgångselever från Serieskolan i Malmö 2013/2014, för att fortsätta skapa tillsammans och inspireras av varandras olikheter och styrkor.


Berätta lite om er. Vilka är ni?
Ritualen är en samling serieskapare med olika bakgrunder och stilar men det gemensamt att vi gick på Serieskolan tillsammans år 2013-2014. När skolan slutade kände vi att vi ville fortsätta göra serier ihop, även om några av oss flyttade från stan, började på andra utbildningar eller började jobba. Vi är nu alltså utspridda lite över hela landet men fortsätter göra serier ihop.

Vad gör ni för serier och hur började det?
Eftersom vi är ganska många så är våra serier också väldigt varierade. Några av oss gör actionserier, andra ritar självbiografiskt, skämtstrippar eller barnserier. En av anledningarna till att vi vill göra serier ihop är för att vi inspireras av varann och våra skilda uttryck och då blir våra serier också annorlunda. Vi utvecklas och förändras tillsammans.

Berätta om de fansin och saker ni kommer sälja på Malmö Seriefest?
Den tredje delen i Ritualens återkommande dagboksserieantologi "Läget" kommer ha sin premiär på Seriefest! Däri samlas sju av Ritualens medlemmar serier ur sina dagböcker från december månad. Ett annat gemensamt fanzine vi gjort heter "The End" och innehåller serier av sju andra medlemmar som berättar om Slutet på olika sätt och från olika perspektiv. Dessutom kommer vi att sälja medlemmarnas individuella fanzine och där finns allt från strama dokumentära till livligt poetiska och spralligt humoristiska serier. Samt affischer, vykort och klistermärken. Vi har något för alla, helt enkelt.

Vilka tips skulle ni vilja ge till andra som vill börja teckna serier och göra fansin?
Bara gör! Prova dig fram och se vad som blir av det. Gör serier som du själv skulle vilja läsa så kommer du garanterat hitta andra som vill läsa dem. Särskilt på tillställningar som Seriefest! Eller starta en egen seriegrupp där du bor. Sätt upp lappar på biblioteket, dra ihop kompisar eller bekanta och rita ihop. Det kanske blir lättare då eller så upptäckter du istället att det är enklare att göra allt själv. Det finns inget rätt sätt att göra saker på, våga att bara prova och köra på!


Läs mer om Ritualen och de andra fansinförsäljarna under fliken ovan! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.