2017-12-05

Plötsligt händer det: Bordsbokningen öppnar 19.00!

Ikväll kl. 19 öppnar vi bordsbokningen för Malmö Seriefest 2018 och vi hoppas ni är lika peppade som vi är. Eftersom det ofta är stor efterfrågan på bordsplatserna så kan det vara en bra idé att skriva färdigt sitt mail innan kl. 19 så att det går fort att skicka iväg det. Läs mer om hur du bokar under fliken Boka Bord.

OBS! Vi tar inte emot bokningar som kommer in innan kl.19.

2017-11-27

Malmö Seriefest på sociala medier


Följer du våra sociala medier? Tidigare år har vi gått ut med det mesta via Facebook och vår hemsida, men i år finns vi även på Instagram där vi heter @Seriefest. På Instagram får du chansen att följa vad som händer bakom kulisserna på Malmö Seriefest samt ta del av aktuella uppdateringar om datum, bordsbokning mm. 


2017-11-22

Äntligen Seriefest!


Den 3–4 mars 2018 intar Malmö Seriefest åter Malmö stadsbibliotek! Såklart kommer vi ha lika mycket spännande aktiviter som tidigare år plus några nya. Närvara gärna på vårt Facebook-event för att få löpande uppdateringar om allt spännande som händer.

Eftersom Malmö Seriefest 2018 infaller en månad tidigare än föregående år kommer vi öppna bordsbokningen tidigare, närmare bestämt den 5: december. Mer information om det kan du hitta under fliken Boka Bord här på sidan.

2017-11-13

Malmö Seriefest 2018!

Efter förra årets succé är vi nu tillbaka med en ny omgång av Malmö Seriefest. Tack vare att vi sökt och fått pengar från Region Skånes utvecklingsbidrag kommer vi kunna göra denna Seriefest ännu bättre! Vi håller just nu på att planera allt spännande som kommer att hända inför och under Malmö Seriefest 2018 så håll ögonen öppna för om en vecka släpper vi årets datum, och i mitten av december öppnar bordsbokningen.

Hoppas ni är lika peppade som vi!

2017-04-03

Tack för i år!



Stort tack till alla som varit med och gjort Malmö Seriefest 2017 fantastiskt. Vid närmare räkning var vi uppe i hela 1200 besökare! Vi är så glada att intresset för serier växer och att så många duktiga serietecknare ställer ut hos oss. För den som missat det så har vi synts i reportage och intervjuer i Sydsvenskan, Skånska Dagbladet och 24 Malmö under helgen, gå gärna in och läs!

Vi vill även tacka våra samarbetspartners; ABF, Malmö stadsbibliotek och Seriefrämjandet, med stöd från Kultur Skåne. Samt ett stort tack till våra gäster och föreläsare Liv Strömqvist och Max Gustafson!

Tack även till alla er som höll och medverkade i författarsamtal, tecknings-battles och presentationer på scen!

2017-03-31

Seriefest på stan!

I år är det inte bara fanzinemarknaden som är större, våra affischer har också växt till sig! Under hela Seriefest-veckan har vi synts både på reklampelare och i skånetrafiken.
Vi i arrangörsgruppen är jätteglada att mässan och fanzine får så här mycket uppmärksamhet! 







2017-03-30

Intervju med fansinisterna: Mattias Elftorp!

 
Berätta om dig själv, vem är du?
 
Jag är serietecknare, förläggare, illustratör med mera. För 16 år sen startade jag och några andra föreningen C'est Bon Kultur (CBK) som sysslar med att ge ut konstserier i den internationella antologin CBA. CBA finns till för att experimentera med serieformen och vi publicerar serieskapare från olika länder som gör just det, utan att glömma att serier handlar om historier. 2009 tog jag några års paus från CBK och startade Wormgod tillsammans med Susanne Johansson (en av Dotterbolagets grundare). Vi gör dystopisk konst och ger ut mycket av de serier som vi själva skapar. Det blir mycket cyberpunk, postapokalyps och annat.
Jag gillar science fiction mycket just för att genren öppnar upp för att säga saker om världen vi lever i, filtrerat genom en skildring av en framtid som kanske kommer. Det finns massa intressanta möjligheter i det.
2011 startade jag Tusen Serier tillsammans med Amanda Casanellas. Det började som ett projekt inom seriefrämjandet men numera är det en egen förening. Vi vill öppna upp den svenska seriekulturen för fler serieskapare med bakgrund i andra länder. Genom workshops, utställningar och utgivningar gör vi seriesverige lite mindre svenskt.
Också arrangerar jag seriefestivalen AltCom i Malmö vartannat år sedan 2010. Nästa gång blir 2018 om allt går som det ska.
 
Vad gör du för serier och hur började det?
 
Jag vet inte riktigt hur det började. Jag har alltid varit intresserad av berättelser och bilder i olika form, och serier har alltid varit något speciellt för mig, men också film, böcker, spel och historier från verkligheten. Mitt stora episka serieprojekt heter Piracy is Liberation och är anarkistisk postapokalyptisk cyberpunk, numera samlad i två stora volymer. Jag hoppas kunna komma igång med tredje boken snart, men det är svårt att ta sig tid till en bok på 400 sidor. Vid sidan av det gör jag andra saker. Min senaste bok är The Troll, ett femdimensionellt apokalyptiskt skräck/familjedrama, delvis i 3D (glasögon ingår).
Jag gör många olika sorters serier. Här har jag gjort ett försök att sortera upp vad som är vad:
https://elftorp.wordpress.com/works/
 
Vad kommer du sälja på Malmö Seriefest?
 
Jag kommer att sälja det mesta av det jag varit inblandad i, CBA, olika böcker från Tusen Serier och Wormgod. Seriefest blir också smygpremiär för En Andra Chans som jag skrivit manus till och Shko Askari har tecknat. Den är på svenska och arabiska och läses från två håll, med en historia som börjar i Irak och en som utspelar sig i Sverige, och sen möts dem i mitten. Den släpps egentligen inte förrän till hösten, men vi kommer ha fått den från tryck, så varför inte?
 
 
Vilka tips vill du ge till någon som vill börja göra serier och fansin?
 
Hitta andra att göra det med. Det kan bli lättare om du har ett kollektiv i ryggen. Och leta inspiration överallt, från både verklighet och fiktion. Att låta sig begränsas bara för att man tror att man inte gillar vissa genrer eller historier från vissa delar av världen är dumt när det finns så mycket att uppleva. Leta efter det du inte är van vid för det kan visa dig saker du inte visste fanns. Och det kommer att hjälpa dig i ditt eget skapande.
 
---


Intervju med fansinisterna: Tomas Antila!


Berätta om dig, vem är du?

Jag heter Tomas Antila.

Vad gör du för serier och hur började det?

Jag ritar nått slags mellanting mellan manga och svenska självbiografiska ångestserier. Rent tecknarmässigt är jag inspirerad av manga och framförallt med berättartakt och rutupplägg. Jag tycker manga är ett fantastiskt sätt att berätta saker på och jag jobbar hellre tystnar och "show don't tell" än att skriva ut vad som händer. Jag älskar som mest när det är små subtila känslor som går att läsa av i ansikten. Manusmässigt är jag dock mer inspirerad av självbiografi och ångest från bland annat Sverige och Kanada. Jag gillar den till syntes löst sammanhängande handlingen som uppstår när något är självbiografiskt tecknat, och jag har en väldigt stor fäbless för ångest. Innan jag upptäckte ångest-serierna gjorde jag dock romans, och jag känner lite nu att jag är beredd att gå tillbaka till det.

Vad kommer du sälja på Malmö Seriefest?

Jag kommer att ta med mig mina tre senaste fansin av Dröm och Glöm. Sen kommer jag ta med mig min bok som är en samling av alla mina tidiga fansin som inte längre finns i tryck.

Vilka tips vill du ge till någon som vill börja göra serier och fansin?

Alla sätt är bra sätt, men ett generellt tips är att kämpa hårt. Det finns väldigt många stilar och berättelser, och alla är bra. Om du vill tjäna pengar på serier kan det vara en bra idé att kolla vad det är som vanligtvis säljs. Eller gör något helt eget. Att lyckas som serieskapare kräver 1/3 färdighet, 1/3 sociala förmågor och 1/3 ren tur. Men det viktigaste är att gilla det du gör, för annars orkar du inte sitta uppe sena nätter och rita, eller sitta på mässor utan att sälja ett endaste fansin. Ett tips att gilla det du gör, för då blir det lättare att motivera sig själv. Gör bara serier du själv skulle vilja läsa, då blir det lättare att gilla det du gör.

2017-03-29

Intervju med fansinisterna: Yvette Gustafsson!


Berätta om dig själv, vem är du?

Jag heter Yvette Gustafsson, jag är serietecknare.

Vad gör du för serier och hur började det?

Jag gör några olika serier:

Zak&Ting. Mina vänner sedan 10 år tillbaka! Hösten 2006 blev jag kontaktad av Nemi-redaktionen om en serie jag gjort. Redaktören undrade om jag hade något mer att bidra med och då hade jag precis gjort en serie som hette "Snälla flickor vill ha stygga pojkar" som handlade om en ängel som dråsade ned från himmelriket ned på en demon som var ute och jävlades med folk. Den kom med i Nemi och allt eftersom äventyren utvecklades så blev Zak och Ting mer och mer vänner och 2009 kom jag på att jag skulle göra ett helt album med dem. Det är snart klart!

Kalle Hizz. När jag gick på serietecknarskolan i Hofors sa jag efter övningen där vi skulle göra strippserier att jag aldrig skulle göra dem igen. Men så en oktoberkväll satt jag där och kom på korkade skämt som spelades upp med hjälp av en blå varelse med stora huggtänder. Det var mest hisskämt, men det blev ganska snart andra teman också. Det senaste året har jag inte hunnit göra så många strippserier, men Kalle hänger med ändå.

Till sist så gör jag även lite självbiografiska serier. Albumet I hate London handlar om min resa till London som...inte blev som jag hade föreställt mig. Problemet var kanske att jag inte föreställde mig så värst mycket till att börja med.

Vad kommer du sälja på Malmö Seriefest?

Ett fristående fanzine med Zak&Ting, ett fanzine om Merkurius och I hate London samt merch.

Vilka tips vill du ge till någon som vill börja göra serier och fansin?

Kvantitet är nyckeln! Kvalitén kommer att komma med tiden, så se till att producera så mycket som möjligt! Allt behöver inte hamna på säljbordet, det är de där som hamnar i papperskorgen som gör att man lär sig grejer. Fanzine är inget man tjänar jättemycket pengar på, så se till att lära känna så många fina människor som möjligt, samarbeta med dem och ge ut snygga antologier tillsammans. Gör inga epos heller, gör korta grejer som du inte behöver en evighet att förklara för de du vill ska läsa. Kanske går de korta sakerna att sätta ihop till en helhet längre fram om du inte har tröttnat på karaktärerna eller storyn.

Intervju med fansinisterna: Andreas Qassim!


Berätta om dig själv, vem är du?

En snart 40-årig tvåbarnsfar som aldrig lyckats klippa sig och skaffa sig ett riktigt jobb.

Vad gör du för serier och hur började det?

The Pacifiers handlar om ett gäng napp- och blöjbarn som kan förvandla sig till muskelbäbisar. De bekämpar onda vuxna genom att pacificera dem med speciella nappar. Serien är ganska knäpp men har ett högst allvarligt menat antivåldsbudskap, vilket jag tycker behövs mer än någonsin i dagens värld. Serien började som en idé jag ville utveckla för TV-animation. Jag ville först testa konceptet i serieform och vände mig till min kollega och studiokamrat Jimmy Wallin som skrev manus till en kort serie som jag tecknade. Vi drog sedan igång en crowdfunding-kampanj och fick på så viss loss tid att göra två länge äventyr med muskelbäbisarna. Serierna har jag samlat i ett minialbum som kommer vara rykande färskt från tryckeriet när Seriefest slår upp portarna. Tidigare har jag tecknat för Bamse-tidningen och de två långfilmerna.

Vad kommer du sälja på Malmö Seriefest?

Pacifiers-albumet (mitt första fanzine någonsin!) och kanske även affischer och klistermärken om de hinner bli klara.

Vilka tips vill du ge till någon som vill börja göra serier och fansin?

Allra viktigast; ha kul på ditt eget sätt! Börja med kortare grejer. Testa olika stilar och tekniker. Visa serierna för andra, lyssna på vad de har att säga, men gör ändå som du vill i slutändan. Låt dig inspireras av sådant du gillar. För min egen del kommer mina influenser oftast inte från serier utan från allt möjligt i livet. Från popkulturens värld har Jim Hensons muppar och diverse animerade TV-serier haft en avgörande inverkan på mitt tecknande.

2017-03-28

Intervju med fansinisterna: Henrik Svensson Dahlgren!


Berätta om dig själv, vem är du?

Jag är en student på Malmö Högskola som studerat serier i både Europa och i Australien. Förutom att teckna serier så tecknar jag även för animation och håller nu på med att avsluta min examen. Jag arbetar med min kompis Astrid Elin Vestberg (manusförfattaren till Meraia och Verdan) för att skapa detta universum av rymdvarelser och intergalaktiska kulturer.

Vad gör du för serier och hur började det?

Jag gör action och science fiction serier om superhjältar och utomjordingar. Jag har alltid gillar serier, ändå sen jag var liten, men det kom inte igång på allvar förrän jag avslutade en kurs om serier på Malmö Högskola om leddes av Gunnar Krantz. Det var då jag visste att det var detta jag ville göra för resten av mitt liv! Jag träffade Elin under en skrivarkurs i Skurup och efter att vi bondat så beslutade vi oss för att göra en serie tillsammans.

Vad kommer du sälja på Malmö Seriefest?

Jag kommer sälja den första utgåvan av "Meraia och Verdan" som är en science fantasy epic om dubbelgångare, gangstrar och kulturell koppling.

Vilka tips vill du ge till någon som vill börja göra serier och fansin?

Jag rekommenderar att man använder "The Marvel method" som säger att:
Först ha handlingen färdig (skelettet av berättelsen).
Sedan tecknar man upp bilderna utifrån vad man vet kommer hända i handlingen (då har man satt muskler på benen).
Till slut kan man föra in dialog som man tycker passar till bilden och handlingen (då vet man när en bild passar bäst till dialog och vilken som passar bäst för att låta bilden tala för sig själv).

Och när jag försöker komma på en handling till berättelsen så brukar jag utgå från PIXAR modellen som lyder:

Akt 1.
En gång för länge sen...
Så fanns det...
och varje dag...
tills en dag...

Akt 2.
På grund av detta...
På grund av detta...

Akt 3.
Tills slutligen...
och ändå sen den dagen...
Slut.


2017-03-27

Intervju med fansinisterna: Christoffer Hjalmarsson!


Berätta om dig själv, vem är du?

Jag är en underhållare och serietecknare som drömmer om att en dag bli en av dom mest berömda serieskaparna i hela världen.

Vad gör du för serier och hur började det?

Jag har tecknat fanzines i flera år och är väl åtminstone relativt känd i underground kretsarna här i Sverige med mina superhjälte och äventyrsserier som går under mitt gemensamma "säljarnamn" C.H/COMICZ (http://chcomicz.blogspot.se/).
Mitt stora serieprojekt är Salamander som är en post-apokalyptisk action-äventyrs serie med mycket atmosfär och drama. Har pratat om den redan på Seriefest för några år sedan men har sen dess bytt stil och färglägger nu nästa nummer digitalt istället för i vattenfärg.
Mitt skapande började när jag var liten och ville ha alla figurer jag såg i tecknade barnprogram som leksaker. Jag kunde såklart inte få det då det inte fanns ekonomi nog för att det skulle gå igenom så jag började kompensera det jag inte hade och ville ha genom att teckna gubbarna istället. Och resten är historia!

Vad kommer du att sälja på Malmö Seriefest?

Första nummret av Salamander precis som förra året liksom en äventyrsserie vid namn Sons of Plunder och en självbiografisk serie om mig själv. Nästa nummer av Salamander kommer förhoppningsvis att bli klar till SIS i Maj men vi får se hur det går.

2017-03-26

Intervju med fansinisterna: Mimosa Björn!



Berätta om dig själv, vem är du?

Jag trodde jag kunde göra den här intervjun på svenska. Men nej, I'm not natural enough yet, gimme a year or two so I can sling that slang and crack a few jokes in your language!
Anyways, my name is Mimosa and I come from the long and far away land of Finland.

Vad gör du för serier och hur började det?

I.ve been drawing all my life, but worked on it at least semi-seriously for about ten years now; and last year I started working on my first series; Cockblock Kitties. Cockblock Kitties or CBK for short, is a silly lovestory between two guys who want to get initimate with each other...but there seems to always be a cat in the way! It's a very warm, simple, silly story. For my first I feel it's a good level of ambition and difficulty; I'm pushing myself and doing new things...A LOT of new things...but it's not the most difficult thing ever from a technical, practical aspect.

I've never seen myself as a comic artist, but during the 2015 Stockholm Comic Con Natalia Batista (Sword Princess Amaltea), Maaria Laurinen (Phantomland), and Jenni Luna Söderlund (Vortex) all encouraged me to give it a try. I've never been one to back down from a challenge, so here I am, a year later, learning while doing, but still going strong.

Vad kommer du att sälja på Malmö Seriefest?

At Malmö Seriefest I'll be selling the first volume of Cockblock Kitties! More of it is up for reading on Tapastic. Besides that I have my own coluring book, lots of fanart pins, stickers, bookmarks and prints for sale. Hope you can find something pleasing at my table, which I will be sharing with the talented Yvette Gustafsson, artist behind Zak and ting!

Vilka tips vill du ge någon som vill börja göra serier och fansin?

My advice to anyone who wants to make their own series is to put these words into heart; "finished, not perfect". It will be a lot of hard work, staying dedicated and motivated to see through what you started. Some parts you will absolutely hate. Others will make you despair because you know what you want, but you have no idea how to draw it out. Not everything you make will be the best you can do. Not everything will be even that good looking. And that's fine, it's normal. You just need to accept that your best and worst qualities as an artist will be displayed when you do something so long and ardous as a a comic. Creating is always a beautiful thing, and it's usually our rough edges, our mistakes that attract people. Screwups have a kind of unmistakable honesty to them, and helps the readers relate. So don't fret, and create what you can thinking "finished, not perfect"! Use your series to show the world what you're made of! You got this!

2017-03-25

Intervju med fansinisterna: Olivia Skjöld!


Berätta om dig själv, vem är du?

Både fågel och fisk kan man kanske säga. Det är iallafall viktigt att ha ett mindset att det är "så man jobbar" - med hela spektrat så att säga.

Vad gör du för serier och hur började det?

Mest stora förstås, men en del mindre också ("låga"/"2/3" dvs)... Ja, för mig och många andra är det absolut båda perspektiven som gäller just nu. För mig började det rätt "right down the line" om man säger så. Och sen har det varit mycket upp och ner förstås, men det får man alltid räkna med. Det vet man ju någonstans också, att det är de som är dealen.

Vad kommer du sälja på Malmö Seriefest?

Det är som vanligt fråga om många fina erbjudanden, dels prismässigt men också när det kommer till den praktiska biten.

Vilka tips vill du ge till någon som vill börja göra serier och fansin?

Tänk i flöden.

2017-03-24

Intervju med fansinisterna: Viktor Jäderlund!


Berätta om dig själv, vem är du?

Jag heter Viktor Jäderlund och är en döv serietecknare.

Vad gör du för serier och hur började det?

De flesta serier jag gjort har ofta anknytning till dövvärlden/dövsamhället och så dövkultur. Men ibland bryter jag min nisch och gör andra serier som ibland är påverkade av film, då jag ser väldigt mycket på film.

Vad kommer du sälja på Malmö Seriefest?

De böcker som jag släppt hittills som till exempel Seger - en dövhistorisk seriebok och så den senaste boken Dövheten - dövas dassbok 2 som förhoppningsvis släpps på Seriefest. Förutsatt att tryckeriet levererar.

Vilka tips vill du ge till någon som vill börja göra serier och fansin?

Det bästa tips jag kan ge är att man behöver ett papper, en penna, och lite fantasi. Det finns inga gränser eller regler för hur man ska gå tillväga för att skapa en serie.

2017-03-23

Intervju med fansinisterna: Fridhems folkhögskola!


Berätta om er själva, vilka är ni?

Clara: Jag är 22 år och kommer från Uppsala. Jag bär mitt serieskapande som ett smycke kring mitt hjärtas hals. 

Daiki: Jag är 23 år och kommer från Malmö. Fylld av påhittade figurer och är snabbast i klassen på rubikskub. 

Amanda: Jag är 22 år och kommer från Lund. Jag är en nykomling till serieskapandet och vill lära mig hur man arbetar med serier. 

Emil: Jag är 26 år och kommer från Tyringe. En gång fick jag svindel i en saltgruva i Rumänien, när jag var liten gjorde jag en serie om ett träd som var vän med en höstack. Den sög, nu är jag här. 

Moa: Jag är 20 år och kommer från Filipstad. Jag har gjort serier länge, bara för mig själv på mitt rum men nu är jag här och ska sälja fanzines på Malmö Seriefest. 

Mikaela: Jag är 21 år och nyinflyttad till Malmö. Är en nykomling i Dotterbolaget där jag får träffa massa balla och inspirerande serietecknare. Mina serier just nu är självbiografiska, ritar mycket kroppsvätskor och tycker det är fint. 

Vad kommer ni sälja på Malmö Seriefest?

Vi kommer att sälja de fanzines vi gjort under året!! Och kanske några prints :)

Vilka tips vill ni ge till någon som vill börja göra serier och fansin?

Clara: Det är okej att göra fula serier.

Daiki: Gör det i skolan. det blir billigare.

Amanda: Go crazy!

Emil: Bli vän med någon som haren state of the art kopiator, cuz u gonna need it...Typ ett studieförbund. 

Mikaela: Olika tekniker ger olika stämningar. Testa olika kompositioner, tekniker och material!

2017-03-22

Intervju med fansinisterna: Svalan Sörblom!



Berätta om dig själv, vem är du?

Född och uppvuxen i Stockholm och numera Malmöbo.Jag har tecknat hela mitt liv, det är det bästa som finns. Jag gillar när det är lite äckligt och otäckt, jag mår liksom bra av det.

Vad gör du för serier och hur började det?

Jag testade göra serier när jag gick på konstskola för några år sen för att jag fick sån prestationsångest av att måla. Jag gör serier som handlar om det jag ser omkring mig men alltid med en surrealistisk twist. Mitt första riktiga serieprojekt påbörjade jag i höstas när jag gick på kursen "Serieteckning och visuellt berättande" på Malmö Högskola.

Vad kommer du sälja på Malmö Seriefest?

Jag säljer min serie "Sockergäst" som jag arbetat med några månader nu. Den är skriven och tecknad av mig och handlar om silverfiskar!

Vilka tips vill du ge till någon som vill börja göra serier och fansin?

Det är egentligen bara att köra på, alla kan göra det!
En sån lång häftapparat är jättebra att ha!

2017-03-21

Intervju med fansinisterna: Sofia Ljungström!


Berätta om dig själv, vem är du?

Jag heter Sofia och jag är en illustratör från Sandviken/Gävle som bor i Stockholm. Förra året pluggade jag textil form på Nyckelviksskolan och i år går jag på Beckmans kvällsskola, linje visuell kommunikation.

Vad gör du för serier och hur började det?

Jag har alltid älskat att illustrera till text. När jag gick i låg- och mellanstadiet skrev jag mycket berättelser och ritade bilder till historierna. Trots detta skildes jag och serietecknandet åt någonstans på vägen. Idag har vi återförenats och nu tecknar jag för att berätta! Jag vill berätta historier, skapa miljöer och bjuda in andra i min lilla värld.

Vad kommer du sälja på Malmö Seriefest?

Jag kommer sälja ett litet fanzine (Vuxenlivet: En stor jävla besvikelse), några klistermärken och kanske ett och annat print!

Vilka tips vill du ge till någon som vill börja göra serier och fansin?

Typ, kör hårt. Ställ inte för höga krav på dig själv, då blir det inte kul. Blir det inte kul blir det inte bra (jag är så dålig på tips och motivation) Nej men plocka med allt du gillar! Alla dina favoritfärger, former, intressen etc. bjud in till din värld. Gillar du myror? Gör en serie om myror!


2017-03-20

Intervju med fansinisterna: Jimmy Bäckström!


Berätta om dig själv, vem är du?

Tidigare elev på Malmö Högskolas två seriekurser (Serieteckning och visuellt berättande samt Comics -international perspectives). Utöver intresse för serier och serieskapande är jag också intresserad av böcker och tv-spel. Är en del av youtubeserien Ångestspel och dess podd Ångestspelpodden.

Vad gör du för serier och hur började det?

Var intresserad av allt inom det tecknade tidigt som barn. Tecknade serier i både serieform och på tv, allt föll mig i smaken. Trots att jag tecknade mycket då, även serier förekom, var det inte förrän för några år sen som jag tog tag i serietecknandet "på riktigt". Och det var någonstans då som Bitterljuv skapades, serien om en sliten stad med dess invånare som får vara med om olika upptåg.

Vad kommer du sälja på Malmö Seriefest?

Serier om Bitterljuv är några, men jag kommer också ha med mig en parodiserie på King Kong och mina ØL -serier. Förhoppningsvis hinner jag få med något mer.

Vilka tips vill du ge någon som vill börja göra serier och fansin?

Teckna, och det mycket. Läs också allt om finns, både bra och dåliga grejer. Se också på filmer och fundera över hur berättartekniken används. Våga prova på olika stilar och hitta "din"stil, den som passar dig.
Angående fansin så är det en stor fas av lärdom, precis som hur man vill nå ut med sina serier. Jag känner att jag själv fortfarande håller på lära mig hur den fasen ser ut och har inga egentliga tips mer än att prova sig fram på olika sätt. "Funkar det om jag gör si eller så" och så vidare.

2017-03-19

Intervju med fansinisterna: Valentina Mazzarelli!


Berätta om dig själv, vem är du?

Mitt namn är Valentina Mazzarelli / antihjälte-alias Valli of Death. Batman har alltid varit en idol och hans motto att ta sig an det man är mest rädd för (fladdermöss för honom då) har jag alltid tyckt va skitcoolt. För mig är det döden och bibelverser, det finns typ inget läskigare. En olycklig kärlek började också kalla mig för Valli för tusen år sen och sånt sätter ju spår. Annars är jag 29 år och bor på Möllevången. Född i Chile men flyttade till Sverige när jag var 8 år gammal med min mamma p.g.a. kärlek och politik. Hann alltså gå i skola i Chile, en katolsk skolflicka mer exakt, de va knäppt.

Pluggat en massa grafisk design, foto, textproduktion, media på högskola men satt käppar i hjulet för mig själv och har ett oavslutat examensarbete som en fågelskrämma i bakhuvet. Försöker sjunga, spela, rita och sätta ett ansikte på fågelfan så jag slutar vara rädd för den.

Vad gör du för serier och hur började det?

Saker jag aldrig vågat berätta för någon har jag istället i vuxen ålder kunnat rita. Så mycket är självbiografiskt. Sen har jag ritat om aliens som jag vill ska spegla invandring och utanförskap. Håller också på med egen kosmologi, stort hittepå om hur jorden blev till. Om kristna kan skriva en rolig historia om händelsen kan jag väl också.

Minns iaf att jag började rita serier med min morfar när jag var liten. Han jobbade hela livet som manusförfattare och jag fick alltid serier han ritat om oss på äventyr. Den första jag ritade var om en tjej som råkade lyfta och flyga jättehögt med ett gäng ballonger, träden blev mindre och mindre för varje ruta tills en jävla snubbe sköt på ballongerna och flickan flög ner så klänningen åkte upp över huvudet. Sen satte flickan snubben i fängelset. Det är väl mycket sånt jag skriver/ritar om nu också, krossade drömmar, ångest och hämnd.

Vad kommer du  sälja på Malmö Seriefest? 

Fanzines och förhoppningsvis prints och kylskåpsmagneter.

Vilka tips vill du ge till någon som vill börja göra serier och fansin? 

Avsluta saker. Det har iaf varit det svåraste hindret för mig. Har nu istället en lång lista på ideér jag får lov att börja med när jag blivit klar med förra. Sen det där med att man inte tror att man kan rita, så tänkte jag också, men man får iställlet utnyttja sina "brister". Kan du inte rita händer, rita dem istället extra fula och i fel proportion, kommer bli din grej sen.


2017-03-18

Intervju med fansinisterna: Nibbling Nibs!


Berätta om er, vilka är ni?

Vi är en grupp på tre, Anna, Laura och Camilla som alla gick på kursen serieteckning och visuellt berättande på Malmö Högskola. Då vi alla hade liknande intressen och inspirationskällor började vi göra fanzin tillsammans under kursens gång. När kursen sedan tog slut fortsatte vi. Nu bor vi i olika hörn av Sverige men har Nibbling Nibs som en gemenskap, stöd och inspiration till att fortsätta skapa serier och åka på roliga serieevent som Malmö Seriefest!

Vad gör ni för serier och hur började det?

Vi har alla gillat serier sen barnsben. Sedan har vi våra egna individuella inspirationskällor och stilar lika mycket som vi har gemensamma. Vi är alla tre mycket inspirerade av japansk manga och anime men även andra delar av den så kallade "nördkulturen" som spel, webbserier, fantasy och sci-fi.

Vad kommer ni sälja på Malmö Seriefest? 

Vi kommer att sälja vårt gemensamma fanzin på folksaga/mytologi-tema. Det kommer även finnas lite individuella fanzin, klistermärken, prints och liknande.

Vilka tips vill ni ge till någon som vill börja göra serier och fansin?

Gör saker! Börja teckna serier! Sätt ihop dem till ett fanzin! Lägg upp dem på nätet! Leta upp event som Seriefest där du kan sälja dina fanzin! Och allt annat man kan göra! Börja göra saker helt enkelt. Efterhand kommer du bli bättre på att teckna, storytelling och allt sånt men du kommer aldrig komma någonstans om du inte börjar göra!!! Vill du inte göra allt sånt här själv så gör som vi och hitta någon att göra det med! Lycka till!

2017-03-17

Intervju med fansinisterna: Viktor Engholm!


Berätta om dig själv, vem är du?

Jag är en serietecknare sedan barnsben, gick först animationslinjen i Eksjö Gymnasium, sedan serie - och bildberättande på Högskolan i Gävle, och nuvarande serieskolan i Malmö! Jag kan inte få nog av att berätta historier!

Vad gör du för serier och hur började det?

Det mesta jag gör brukar luta åt äventyr, action och humor, men slängar av drama. Jag älskar escapism och jag vill gärna sprida den, för jag tycker det är viktigt i de tider vi lever i. Jag läste och gjorde egna serier väldigt tidigt i mitt liv, men det var inte förrän mangaboomen i Sverige, där jag fick tag på Dragon Ball och andra serier, som jag insåg att det kan vara en karriär. Jag började med min första webbserie när jag var 14-15, och har sedan dess alltid haft serier på gång.

Vad kommer du sälja på Malmö Seriefest?

Fanzintryck av de första sidorna av Roll Real Role, och andra fanzin jag gjort, en serieantologi jag är med i, och klistermärken med söta drakar! Håll utkik efter dom!

Vilka tips vill du ge till någon som vill börja göra serier och fansin?

Sluta fundera och gör det bara! Strunt samma om det inte blir som proffsen gör. Du skapade någonting, nånting som folk kan uppskatta och engageras av!

2017-03-16

Intervju med fansinisterna: Adrian Malmgren!


Berätta om dig själv, vem är du?

Jag heter Adrian Malmgren och jag är en del av Wicked duon Malmgren & Winroth!

Vad gör du för serier och hur började det?

Wicked Hero, började som ett improviserat skype författande mellan mig och Beomene 2012 och har på senare år börjat omarbetas till serieformat. Jag har dock alltid berättat. Det började en gång i tiden tillsammans med min bror när jag var liten, sedan med vänner i gymnasiet och numera är det en del av mitt yrke och vardagen. Serier och berättande är ett mäktigt verktyg för att göra världen bättre. Det är därför serien Wicked Hero finns. Med hjälp av ett sci-fi äventyr om dimensionsresande hackers och relationer, ser vi till att normalisera HBTQAI-narrativ och låta transkaraktärer få existera på samma villkor som icke-trans figurer. 

Vad kommer du sälja på Malmö Seriefest?

Wicked Hero tidningar såklart! Samt fabulösa och snygga artprints! Signerar så gärna med!

Vilka tips vill du ge till någon som vill börja göra serier och fansin?

De värderingar du förmedlar kommer påverka läsaren. Var redo att sätta ditt ego åt sidan och var ödmjuk mot dig själv. Storys har förmågan att gå rakt in i hjärtat på den som läser. Det är därför vi har ett ansvar ifrån den stund vi börjar ge våra serier till andra än oss själva! Use your powers wisely. 

2017-03-15

Intervju med fansinisterna: Olivia Skoglund!


Berätta om dig själv, vem är du?

Jag heter Olivia och är en serietecknare med rötter i Gävle, numer bosatt i Malmö. Jag har gjort fanzin sedan 2014 och har studerat serieteckning på Malmö Högskola samt Karlstads Universitet. Jag är också en av arrangörerna för Seriefest, med ansvar för festivalens mailkonto.

Vad gör du för serier och hur började det?

Jag gör huvudsakligen självbiografiska serier, och inspireras av tecknare som Elias Ericson och Daria Bogdanska. Allt började 2014 när jag kom ut som transperson och var tvungen att hitta ett utlopp för alla nya tankar och känslor. Jag bestämde mig för att teckna lite dagboksserier hur jag mådde, och samlade dem i mitt första fanzine, PseudoDöd vol 1: Legion of Queerdoom, som jag gjorde i samarbete med min vän och konstnärskollega Skrutt Mayo. Fanzinet publicerades på SIS 2015 av Dotterbolaget och sedan dess har PseudoDöd vuxit till vårt eget tecknarkollektiv med 6 medlemmar, alla från Gävle.

Vad kommer du sälja på Malmö Seriefest?

Jag kommer att sälja olika samlade fanzin; humorserierna Grodor och Du skulle ändå inte förstå samt nummer 1 av min självpublicerade serietidning Demonokrati, en politisk zombieserie. Det kommer även finnas fanzin från flera av PseudoDöds medlemmar, och förhoppningsvis en HBTQ-vänlig erotisk antologi vi gör tillsammans.

Vilka tips vill du ge till någon som vill börja göra serier och fansin?

Bli inte rädd för andra serieskapare. När jag sålde på min första mässa hade jag panikångest varje sekund eftersom jag satt i samma rum som alla mina favorittecknare. Idag har jag varit bordsgranne med de flesta, och alla är väldigt välkomnande. Oavsett vilken nivå du är på så är du en jämlik tecknarkollega. TL;DR att ha idoler är silver, kollegor är guld.

2017-03-14

Intervju med fansinisterna: Kristin!


Berätta om dig själv, vem är du?

Jag är en 37-årig konstnär/musiker/serietecknare som bor i ett hus på landet i Småland tillsammans med en vän och två katter.

Vad gör du för serier och hur började det?

Jag gör en dagboksaktig självbiografisk serie som heter "Den hudlösa flickan". Den handlar i stora drag om kärleksrelationer och psykisk ohälsa. Mitt serieskapande började med serien "Ensam är ledsen" som bestod av mer eller mindre sammankopplade enrutingar.

Vad kommer du sälja på Malmö Seriefest?

"Den hudlösa flickan" nr. 6 och möjligtvis lite skivor samt kylskåpsmagneter.

Vilka tips vill du ge till någon som vill börja göra serier och fansin?

Bara kör på! Låt hjärtat styra handen! Skissa inte! Tänk inte för länge!

2017-03-13

Intervju med fansinisterna: Aiden Kvarnström!



Berätta om dig själv, vem är du?

Jag är ett fan av skräck som insåg att det är mycket lättare att vara rolig än läskig, en transman som tröttnade på att det knappt finns media med HBTQ+ karaktärer och bestämde sig för att skapa en egen, och en punkare som gillat cheesy pop lika mycket som punk rock.

Vad gör du för serier och hur började det? 

Monster! Spöken! Critters! All jokes aside så är det allra mest någon sorts urban fantasy, typ. Fast nästan inge är straight. Oh, how the tables have turned. Rätt lättsamma grejer för det mesta. Jag har alltid tyckt om att rita och har velat bli konstnär sen jag var 12, och i trean på gymnasiet påminde en kompis mig om att serie kan vara fantastiska, så jag började rita dem, och what do you know, det var kul.

Vad kommer du sälja på Malmö Seriefest? 

GRIM, ett fanzine om ett punkspöke, Creature feature shorts, ett fanzine med korta skämtserier om övernaturliga varelser, möjligtvis några blandade A6 fanzine med blandade teman. Mer om jag hinner teckna färdigt :').

Vilka tips vill du ge till någon som vill börja göra serier och fansin?

Läs serier. Se vad du saknar i dem. Skapa det själv + fastna inte i kvalité på tryck och papper. Ens första fanzine går bra att göra på skolans skrivare /hemmaskrivaren/ i biblioteket.

2017-03-12

Intervju med fansinisterna: Adelaide Tasker!


Tell us about yourself, who are you?

Ahoy there! My name is Adelaide Tasker and I come from a land down under, I now live in a land up over in Stockholm with my husband and our little dog named Khan.

What kind of comics do you make and how did it start?

My love for comics started in high school, I was in a bad place and making little bio comics that I never showed anyone helped a lot.

I'm now in my mid 20's and I´m currently working on an on-going webcomic series called "Thora the Destroyer". It´s a light hearted fantasy series which is part humor, part action and part puns. My comics tend to fall into the cute side of things often with serious undertones that aren´t always apparent at first.

What will you sell at Malmö Seriefest?

I will be selling a couple of short comics, for example "Scaredy cats" it is about a group of kittens going trick or treating on Halloween, and end up with more than they bargained for. My other short comic is about a girl trying her best to baby sit her magical little sister Zoe and the fact that the little rascal keeps bringing furniture to life certainly isn't making thing easy.

In addition to selling short comics I will also be selling witchin' prints of adorable little witches, and doing Purrsona commissions  for anyone who ever wondered what they'd look like as a cat!

I'll also be handing out samples from my webcomic "Thora the Destroyer".

What advice would you give someone who wants to start making comics and fanzines?

I think the advice I would most likely give someone who wants to start making comics is to read Scott MccCloud's "Understanding comics". It is an amzing book and it explains so much about the craft. The second piece of advice would be to draw, write and draw some more and just have fun.

2017-03-11

Intervju med fansinisterna: Nosebleed Studio!



Berätta om er, vilka är ni?

Vi är Nosebleed Studio, Sveriges främsta mangatecknarkollektiv och förlag som ger ut svensktecknad manga. Vi ger årligen ut antologier med serier av våra medlemmar Natalia Batista (skaparen av Mjau! och Sword princess Amaltea), Catarina Batista (tecknar för Robot presenterar Minecraft), Alice Engström, Joakim Waller och Elise Rosberg. Samt vår nya testmedlem Magnolia Winroth. Tillsammans åker vi runt på seriefestivaler och mangakonvent och säljer våra böcker, håller workshops och föredrag eller andra roliga event.

Vad gör ni för serier och hur började det?

Serierna vi gör är starkt inspirerade av japanska serier, manga, både i stil, berättande och uttryck. Men vi är noga med att alltid för med något av oss själva och den svenska kulturen i våra serier. Våra antologier har oftast ett tema, t.ex. hav, Sverige eller vänskap. Vi startade studion redan 2006 och började med att göra fansin, vykort och en kalender. Det var först 2011 som vi började trycka böcker och sälja dem till butiker och bibliotek.  Idag finns vi representerade på många skolor och bibliotek landet över och har fått priser och nomineringar för vårt arbete med att producera svenska manga till barn och unga.

Vad kommer ni sälja på Malmö Seriefest?

Vi kommer sälja våra serieböcker, t.ex. vår senaste mangantologi, Nosebleed Studio´s 20 Years Jubilee  Anthology, som har temat vänskap och innehåller 5 manganoveller på engelska. Vi kommer också sälja vår splitternya Nosebleed Studio lär dig teckna manga! - Karaktärsdesign, en inkluderande och pedagogisk teckningshandbok som fokuserar på variation och representation av olika etniciteter, könsidentiteter, åldrar och kroppsformer.

Vilka tips vill ni ge till någon som vill börja göra serier och fansin?

Skapa fansin tillsammans med andra, det är roligt att samarbeta och man kan hjälpas åt med det praktiska, ekonomiska och marknadsföringen. Det går snabbare att göra och sprida serierna och fansinen om man är flera!

2017-03-10

Malmö Seriefest gästas av Liv Strömqvist och Max Gustafson!


Vi har äran att presentera 2017 års gäster: Liv Strömqvist och Max Gustafson!


Bild av Liv Strömqvist


Liv Strömqvist debuterade 2005 med serieboken "100% fett" och hennes serier har flera gånger gjorts till teater.
Liv föreläser i Slottet på Malmö stadsbibliotek lördagen den 1:a april kl.13-14.




Bild av Max Gustafson



Max Gustafson har bl.a. skapat serien "Samir" och hans serier och satirteckningar har synts i allt från dagstidningar och facktidningar till sociala medier och teve. 
Max föreläser i Slottet på Malmö stadsbibliotek söndagen den 2:a april kl.12-13.


Både Liv och Max kommer finnas på plats i Ljusets kalender efter föreläsningarna för signering!

Intervju med fansinisterna: Ulrika Balla!



Berätta om dig själv, vem är du?

Jag är en lärarstudent i Linköping och gjorde min första serie när jag gick i gymnasiet 2011. Jag gillar att röra på mig, men för tillfället har jag precis sträckt ryggen för att jag ville pröva på dans, vilket är en påminnelse om att jag är otränad.

Vad gör du för serier och hur började det?

Jag har alltid gjort serier, men det var först 2011 som jag var med i en tävling och satte mina tekniker på prov. Jag vann inte, men fick mersmak för att börja göra alla mina idéer till verklighet. De serier jag gör är främst sött och gulligt drama, men allt eftersom jag blir bättre så börjar jag gå in mer på drama. Humor finns dock alltid och jag hoppas att det alltid kommer att finnas kvar.

Vad kommer du sälja på Malmö Seriefest?

Jag kommer sälja mitt fyrdelade fansine "Kung" som är en må-bra historia och sockersöt. Till det kommer jag även sälja min nyare "Pretty Robin" som har mer drama i sig.

Vilka tips vill du ge till någon som vill börja göra serier och fansin?

Jag tycker det är viktigt med serier att det finns en röd tråd genom hela handlingen. Att ha för många sidospår kan vara kul, men det kan vara svårt att få ett bra avslut om det ligger en massa frågor på marken som man inte orkar ta itu med. Som metafor kan man använda sig av ett hus; det är tråkigt när det är för prydligt som i en katalog, men för mycket saker kan göra det svårt att ta sig fram. Det ska se personligt ut och vara ett hem.

2017-03-09

Intervju med fansinisterna: Dotterbolaget!


Berätta om er, vilka är ni?


Dotterbolaget bildades 2005 i Malmö och finns nu spritt över hela landet med olika lokalgrupper. Totalt består vi av ca 200 medlemmar. Dotterbolaget är ett feministiskt kvinno -och transseparatistiskt serieskaparnätverk.Vårt syfte var och är fortfarande att motarbeta de patriarkala strukturer som genomsyrar seriebranschen, samt att stödja kvinnors och transpersoners verksamheter inom densamma.

Vad gör ni för serier och hur började det?

Man behöver inte rita på ett visst sätt eller göra en viss typ av serier för att vara med i Dotterbolaget. Vi fungerar både som en social arena och ett professionellt nätverk där medlemmar istället för att konkurrera om uppdrag, samarbetar och stöttar varandra. Vi strävar efter att arbeta feministiskt och ha en platt hierarki där alla medlemmar har lika stor bestämmanderätt oavsett om en varit medlem länge eller om en är etablerad eller inte.  Att vara en del av ett kollektiv är kul! Vi skapar fanzines, affischer och har kreativa träffar tillsammans och arrangerar bl.a. utställningar, workshops och högläsningar ihop.

Vad kommer ni sälja på Malmö Seriefest?

Vi kommer sälja gemensamma fanzines som vi har gjort tillsammans, men även enskilda medlemmars fanzines, böcker, affischer, klistermärken mm.

Vilka tips vill ni ge till någon som vill börja göra serier och fanzin?

Det är kul att skapa tillsammans, så gå med i ett serietecknarkollektiv eller skapa ett eget!

Alla transpersoner och kvinnor som ritar serier eller vill börja är välkomna att gå med i Dotterbolaget. Kom förbi och prata med oss om du vill bli medlems eller maila info@dotterbolaget.com



Mer information kan du hitta på Dotterbolagets hemsida eller via deras instagram @dotterbolaget

2017-03-08

Intervju med fansinisterna: Ebba Edenström!



Berätta om dig själv, vem är du?

Jag är animatör och grafiker och nybörjare på serier. Har tidigare pluggat spelutveckling och även klassisk animation i Kanada ett år, kom hem och började jobba med att animera spel, men är numera mellan jobb och passar på att satsa lite extra på mina egna projekt/serier.

Vad gör du för serier och hur började det?

Har genom åren gjort små korta serier mest för mig själv, fick en skräckserie publicerad i tonåren, men sen inte gjort så mycket mer serier.

Jag är enormt inspirerad av alla coola indieserieskapare, både här i Sverige och utomlands, och många inom vänskapskretsen som gör serier, vilket har fått mig att äntligen sparka igång mig själv på riktigt och har påbörjat en av alla mina idéer jag samlat på mig genom åren, och hoppas på att snart kunna släppa den som webbserie.

Främst så skriver jag gärna serier på fantasy-tema och med mycket alver, med kvinnor i de flesta/största rollerna.

Vad kommer du att sälja på Malmö Seriefest?

På Malmö Seriefest kommer jag sälja ett litet smakprov på serien jag jobbar på nu. Kommer även sälja prints, klistermärken och nyckelringar.

Vilka tips vill du ge till någon som vill börja göra serier och fansin?

Då jag själv är ny på att göra serier så letar jag ofta själv efter tips på att komma igång och vad jag alltid hittar är att bara börja! Man måste inte alltid börja från början, har man en idé i huvudet så rita ut det, om det så är i början, mitten eller en scen från slutet, så rita upp det, spara inte på det i huvudet för länge. När man väl börjar nånstans så rullar det oftast på sen.

2017-03-07

Intervju med fansinisterna: Stina Rahm!



Berätta om dig. Vem är du? 

Jag jobbar i spelbranschen som concept artist och creative/art director samt har just börjat försöka frilansa / jobba med egna projekt på deltid. Under året hoppas jag komma igång ordentligt med ett serieprojekt jag funderat på ett tag.

Vad gör du för serier och hur började det?

Eftersom jag är sjukt ny på hela serieområdet så har jag bara gjort en serie så här långt. Det är en kort serienovell om en tjuv och om att saker inte alltid är som de först verkar. Jag är också i planeringsstadiet av en ny serie som jag kommer jobba på under året. Det kommer vara en äventyrsserie som handlar om att växa upp och hitta sin plats i världen. Ganska klassiskt måhända, men whatever, man ska göra det man tycker om så man orkar hålla på känner jag. Jag har alltid tyckt om berättelser, i de flesta former och färger. Eftersom att rita alltid varit min största hobby, och nu även mitt yrke, så kändes det högst naturligt att försöka kombinera dessa och ha möjligheten att skapa äventyr på egen hand. Jag läste lite seriekunskap i en kurs förra året där jag fick testa på det lite mer på riktigt och insåg att det var precis så kul som jag trodde.

Vad kommer du sälja på Malmö Seriefest?

Jag kommer att sälja min korta serienovell "The Thief and the Golden Egg", prints, nyckelringar och kanske lite annat smått och gott.

Vilka tips vill du ge till någon som vill börja göra serier och fansin?

Jag ger de rådet jag försöker banka in i mitt eget huvud hela tiden. Att bara köra på trots att man inte vet riktigt hur man ska göra. Jag har länge undvikit att börja med olika projekt av rädsla att behöva se min egen inkompetens i vitögat. Mitt mål 2017 är att försöka släppa det. Bättre att börja och att det kanske inte blir riktigt så fantastiskt som jag önskar, än att det inte blir något alls. I absolut värsta fall har jag ju iallafall lärt mig något på vägen till nästa gång.

2017-03-06

Intervju med fansinisterna: Jon Cowen!



Tell us about you. Who are you?

I'm a graphic designer and comic book creator. I'm a brit abroad who doesn't believe in brexit. I have a wonderful wife, son and hund.

What kind of comics do you make, and how did it start?

I started making comics from a very early age, I think i was 10 years old. I make comics that I would want to read; a heavy mix of action, adventure and science fiction/fantasy. I am always experimenting with paint and ink, and i don't feel confined to one art style.

What will you be selling at Malmö Seriefest?

I have an ongoing miniseries called Vild, which is available on comixology. I will be selling Vild in print, I will also be selling issue 1 of my fantasy/adventure comic Red & Cyan. I will see what else i can dig up for Seriefest!

What tips would you give to someone who wants to start making comics and fanzines?

There is only one you, so make comics your way! Don't wait just start, break the rules and make your mistakes as you go. Mistakes are often the best bits!

2017-03-04

Intervju med fansinisterna: Magic Frigren



Berätta om dig. Vem är du?

Jag heter Magic Frigren. Jag är serieskapare, författare och bloggare. Min blogg MissMagicGirl handlar om det okända, mystiska fenomen, folktro och mytologi. Fantasy är en favoritgenre och jag gillar att använda övernaturliga koncept från folktro i mina berättelser. Jag har läst serier i hela mitt liv och alltid älskat det som ett sätt att berätta historier. Att göra min egen serier har varit en dröm väldigt länge och det känns fantastiskt att jag nu kommer ut med mitt första seriealbum.

Vad gör du för serier och hur började det?

Min serie heter Magikonsult och är en fantasykomedi. Den handlar om Lizzy Vinter som arbetar som magisk konsult och hjälper sina klienter med allehanda problem relaterat till det övernaturliga. Lizzy har studerat det okända i många år men aldrig stött på det i verkligheten. Hon inser snart att man inte kan lära sig allt från böcker och att hon inte är så redo som hon trott. Hennes problem växer ytterligare när hon träffar Prim, en "wannabe" superskurk i fluffiga rosa klänningar som gillar att stjäla ockulta föremål. Serien handlar om deras sammandrabbningar och om Lizzys uppdrag som magikonsult. Serien är väldigt lättsam och riktar sig till alla åldrar.

Grundidén var att göra en serie till min övernaturliga blogg där mina seriekaraktärer kunde stöta på olika mystiska fenomen jag bloggat om. Jag planerade magikonsult länge. Den debuterade på nätet 2015 men hade växt fram i mitt huvud under lång tid innan dess. Nu känns mina karaktärer som goda vänner och jag vill fortsätta umgås med dem ett bra tag till.

Vad kommer du sälja på Malmö Seriefest?

Jag kommer att sälja första volymen av magikonsult och även lite småsaker så som klistermärken med mina karaktärer.

Vilka tips vill du ge till någon som vill börja göra serier och fansin?

Go for it!!! Jag velade väldigt länge och oroade mig för att en serie var alldeles för svårt för mig osv. Men jag är glad att jag tog mod till mig och kom igång.

2017-03-02

Intervju med fansinisterna: Jan Hoff



Berätta om dig själv, vem är du?

Jag heter Jan Hoff, jag är serietecknare från Lund. Med mig har jag grisapan Eepej och Tekannan två seriefigurer.

Vad gör du för serier och hur började det?

Jag gör grisapan Eepej, Tekannan och en mängd andra serier. Ganska ofta gör jag westernserier också. Jag började teckna när jag var liten. Det finns ingen specifik startpunkt.

Vad kommer du sälja på Malmö Seriefest?

Jag kommer sälja fanzin med Eepej, Både ett som givits ut av Plutonium Comics i Floda och några egna. Ett Fanzin med tekannan: Åstadkonster. Därtill lite annat.

Vilka tips vill du ge till någon som vill börja göra serier och fansin?

Man bör läsa många serier. Såväl gamla som nya. Bra och dåliga. Både allvarliga och komiska. Om man blir glad och inspirerad av serier så gör man kanske själv serier som är trevliga att läsa.

2017-02-16

Gör ditt eget fanzine i Rosengård på sportlovet!

Det sista stoppet i vår workshopturné blir på Rosengårds bibliotek den 24:e februari! Saskia Gullstrand kommer finnas på plats för att hjälpa och inspirera alla deltagare att skapa egna fanzines, som ni sen kommer ah möjlighet att ställa ut på Malmö Seriefest 1-2 april.

Workshopen är öppen för alla över 7 år och inga förkunskaper krävs för att delta. Ett perfekt sätt att avsluta sportlovet på!

Såklart är det helt gratis, men föranmälan krävs. Mer information om hur du anmäler dig hittar du här.

Mer information om workshopturnén och våra fantastiska workshopledare hittar du under fliken Workshopturné.


2017-02-15

Workshop i Kristianstad!



Vår tredje workshop i ordningen äger rum på Kristianstad stadsbibliotek torsdag den 23:e februari. Här kommer du få skapa och trycka ditt eget fanzin med hjälp och inspiration från Saskia Gullstrand.
Exempel på fanzine av Saskia
Du kommer få lära dig om olika sätt att trycka fanzine och även denna gång har du möjlighet att trycka ett extra som du kan ställa ut på Malmö Seriefest den 1-2 april.

Workshopen är såklart helt gratis och har ingen åldersgräns, alla är välkomna!

Mer information om vår fanzineworkshop hittar du under fliken Workshopturné och på Kristianstad stadsbiblioteks hemsida

Glöm inte att närvara på vårt facebook-event för löpande information om workshopturnén!

2017-02-14

Fanzineworkshop i Landskrona nästa onsdag!

Onsdag den 22:a februari äger den andra workshopen i vår workshopturné rum, denna gång på stadsbiblioteket i Landskrona! Även här är det Adrian Malmgren som kommer finnas på plats för att visa och inspirera. Under workshopen kommer du som deltar få lära dig att skapa och trycka ditt eget fanzine som du sedan har möjlighet att ställa ut på Malmö Seriefest som äger rum i Ljusets kalender på Malmö stadsbibliotek den 1-2 april.
Exempel på fanzine av Adrian

Att delta på workshopen är gratis och alla åldrar är välkomna! Du måste dock föranmäla dig till stadsbiblioteket i Landskrona, information om hur du gör detta hittar du här.

Mer information om kommande workshops och våra workshopledare kan du hitta under fliken Workshopturné eller i vårt facebook-event.


2017-02-13

Fanzineworkshop i Ystad!

Exempel på fanzine skapade av Adrian

Om en vecka drar Malmö Seriefests workshopturné i fanzine-skapande igång; först ut är Ystads Stadsbibliotek där Adrian Malmgren håller workshop den 20:e februari!

På workshopen kommer du, med hjälp och inspiration från Adrian, lära dig att skapa och trycka ditt eget fanzine. Och eftersom vi vill att så många som möjligt ska få visa upp sina skapelser så har vi avsatt ett bord på Malmö Seriefest 1-2 april där ni som deltar har möjlighet att visa upp era fanzines. Säg bara till workshopledaren så får du hjälp att trycka upp ett visningsexemplar.

Inga förkunskaper krävs och deltagare av alla åldrar är välkomna, serier har ingen åldersgräns!

Mer information om workshopturnén kan du hitta här på sidan under fliken Workshopturné, på Ystads stadsbiblioteks hemsida eller i vårt facebook-event.